Spanje je nujno

Ne spimo vsi enako dolgo. Nekateri so brez desetih ur spanca na noč ves dan utrujeni in brezvoljni, drugim prav nič ne manjka, če spijo samo pet do šest ur na noč. Kot kaže, nam dolžino spanca določa tudi naša notranja biološka ura. Splošno zdravniško sporočilo je, naj si v povprečju zagotovimo sedem do devet ur spanca na noč. ÄŚe trpimo za nespečnostjo, je to težko, in tako trpi tudi naše življenje.

Nespečnost (insomnia) lahko pomeni, da težko zaspimo, se med spanjem pogosto zbujamo ali oboje. Za vsakogar pomeni nespečnost hudo poslabšanje kakovosti življenja. Nespečnost je nekoliko pogostejša pri ženskah kot pri moških. Redkeje se pojavlja med otroki, njena pogostnost se povečuje s staranjem. Po 65. letu je nespečnih okoli četrtina moških in skoraj polovica žensk. Nespečnost v starosti je deloma normalna posledica staranja; tako kot druge fiziološke funkcije se spremeni tudi spanje. Ker se zmanjša izločanje hormona melatonina, se starejši ljudje ponoči pogosteje prebujajo.

nespečnost in pomanjkanje spanja

Koristi dobrega spanca

Tudi potrebe po spancu se glede na starost spreminjajo. Novorojenček običajno prespi kar okoli 16 ur na dan. Dveletnik poleg noči prespi še nekaj ur popoldan. Mladostnik je skoraj ves čas zaspan. Starejši ljudje pa spijo precej manj, kot so spali prej, ko so še hodili na delo. Ljudje v povprečju prespimo tretjino svojega življenja, vendar vemo presenetljivo malo o tem, zakaj je spanje potrebno.

Ĺ tevilnim ljudem se zdi spanje izguba časa in želijo spati čim manj. A spanje koristi našemu razpoloženju, spominu in zbranosti, našemu imunskemu sistemu in živčevju, tudi telesnemu razvoju, je sogovornica povedala o nujnosti spanja. Glede na posledice, ki jih pušča pomanjkanje spanja, sklepamo, da je spanje bistveno tudi za delovanje možganov. Ĺ tudije so pokazale, da se med spanjem popravljajo okvarjene možganske celice in rastejo celo nove. Med spanjem ali tik pred njim se sproščajo številni hormoni, ki uravnavajo telesno delovanje, na primer rastni hormon, ki je pomemben za rastoče otroke. Dobro spanje pomaga organizirati spomin, izboljša zbranost in izboljša kakovost učenja. Zlasti pomembno je REM spanje, to je takrat, ko aktivno sanjamo.

Pomanjkanje spanja nas naredi tudi razdražljive, vpliva na naša čustva, odnose z drugimi ljudmi in na sprejemanje odločitev. Poleg tega vpliva na naše gibanje – podobno, kot če bi vozili pod vplivom alkohola. Kadar premalo spimo, postane naš imunski sistem šibek in telo bolj dojemljivo za številne okužbe in bolezni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja