Dvigalka za avto lahko vzdigne tudi po več ton

Olajšajmo si vzdrževanje vozila z dvigalko za avto

Vzdrževanje našega jeklenega konjička velikokrat zahteva, da dostopamo do njegovega podvozja. Razlogi za to so lahko mnogi. Menjava olja, odstranjevanje umazanije na podvozju, zamenjava gum ali platišč ipd. so vse opravila, ki  mnogo lažja s primerno dvigalko za avto, ki je narejena iz vzdržljivih in kakovostnih materialov. Tako je najbolje, da kupimo poprodajno izvedbo, saj so tovarniške dvigalke namenjene le najbolj osnovnim opravilom. Obenem pa so velikokrat brez dodatnih funkcij, ki nam nudijo dodatno varnost in bolj učinkovit poteka popravil oziroma vzdrževanja.

Avtomobilska dvigalka nam omogoča učinkovit pregled podvozja vozila

Glavni namen, ki ga ima avtomobilska dvigalka je, da lastniku vozila omogoča osnovna popravila in pregled podvozja. Poznamo veliko različnih vrst, izmed katerih vse omogočajo:

  • Zamenjavo prazne gume
  • Menjavo gum ob prehodnih sezonskih obdobjih, ko moramo namestiti zimske, letne ali celoletne gume
  • Odstranitev zataknjenih vej in druge nesnage med podvozjem
  • Delno ali popolno opravljanje različnih popravil – veliko tega, kar lahko storimo, je odvisno od vrste dvigalke
  • Zamenjava motornega olja in oljnega filtra

Vedno je priporočeno, da si lastimo dvigalko, kot osnovni del varnostne opreme v našem vozilu. Enako pa velja za vžigalne kable, vlečne vrvi in druge malenkosti, ki nas na poti lahko rešijo iz velikih težav.

Škarjaste dvigalke so najbolj pogosto uporabljene s strani voznikov avtomobilov

Škarjasta dvigalka za avto je cenovno najbolj ugodna. Priljubljena pa je tudi zato, saj je zelo učinkovita pri dvigovanju dela vozila na določeno višino. Namenjena je osnovnim opravilom, kot je menjava gume oziroma platišča. Seveda je tudi primerna za odstranjevanje nesnage, ki se je zataknila za podvozje.

Dvigalka za avto - škarjasta
Škarjasta dvigalka za avto se najpogosteje uporablja

Uporabljamo jo tako, da jo namestimo pod naše vozilo, kjer so na podvozju označeni deli, kjer lahko uporabimo glavo dvigalke. Pri njeni uporabi moramo obračati ročico, ki je povezana s škarjasto vtičnico z vijačnim navojem. Z obračanjem ročice lahko vzdignemo vozilo vse do 70 centimetrov.

Hidravlične dvigalke so izredno preproste za uporabo

Za bolj napredne uporabnike in avtomehanične delavnice se priporoča uporaba hidravličnih dvigalk za avto. Te so veliko bolj stabilne kot škarjaste izvedbe. Temu je tako, ker imajo kolesa in izredno moč dvigovanja, ki seže do več ton. V dvigalki se nahaja rezervoar poln olja.

Video: Kako pravilno uporabljati hidravlične dvigalke za avto

Ko premikamo ročico s spuščanjem in vzdigovanjem, se olje iz rezervoarja pretoči v cilinder in pod bat. S tem naraste pritisk na batu, kar ga vzdigne. To pa vzdigne glavo dvigalke in naše vozilo. Najvišja sposobnost dviga je odvisna od same dvigalke. Zato je priporočeno, da se vnaprej pozanimamo o teži našega vozila in največji moči izbrane dvigalke.

Stojalna dvigalka je kompaktne velikosti

Za dvigovanje avtomobilov in drugih vozil poznamo stojalne dvigalke. Te so namenjene enostavni uporabi, saj delujejo po podobnem principu kot hidravlične izvedbe. V bistvu imajo v sebi hidravilčne komponente, kar pomeni, da stojalna dvigalka za avto lahko vzdigne tudi po več ton. Njena slabost pa je ta, da jo lahko uporabljamo samo na ravnih in trdih površinah. Predvidoma se uporabljajo za vozila, ki so nekoliko višja. To pa zato, ker je sama dvigalka dokaj visoka in je ne moremo namestiti pod prenizko podvozje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.