OKNA IN IZOLACIJA

Pri nakupu oken moramo razmisliti iz kakšnega materiala želimo imeti okna. Laho se odločimo za ona iz plastike, laho za ona iz aluminija ali pa za klasičma okna iz lesa.
Največ pozornosti bomo posvetili izdelavi oken iz lesa.

Najprej na kratko kako delimo okna. Glede na konstrukcijo jih delimo na
• Enojna okna
• Vezana okna
• Škatlasta okna.

V današnjem času se odločamo v veliki meri za enojna okna. Ker nam je izolacija pri oknih izredno pomembna, pozimi in poleti, se odločamo za dvojno zasteklitev, ko sta šipi neločjivo povezani. Poznamo tudi trosojno zastekitev. Ĺ˝e nekaj let ni na tržišču vezanih oken. To pa zato, ker so jih nadomestila enojna okna zaradi vseh prednosti, ki jih enojna okna imajo. Ĺ katasta pvc okna so značina za starejše zgradbe. Proizvodna škatlastih oken je opuščena in jih izdelujejo le v posebne namene.

V urbanih naseljih je zelo pomembna zvočna izolacija, ki nam jih okna nudijo. Zvočna izolacija je odvisna od vrste zasteklitve, ki jo pvc okna imajo. Pomembna je debelina stekel, razdalja med stekli in seveda je pomemben plin, ki je med stekli. Pomemben je tudi kot pod katerim pada zvok na steklo. Enojnih oken z enojno zasteklitvijo se praktično ne uporablja več. Enojna zastekitev je zelo slaba zaradi zvočne izolacije in tudi zaradi toplotne izolacije. ÄŚe žeimo imeti dobro izolacijo, morajo biti okna izdelana tako, da je razdaja med steki čimvečja in tudi debelina stekel mora biti čimvečja. Vezana okna imajo večjo zvočno izolacijo, ker je razdalja med stekli večja. Ĺ katlasta okna , ki so ponavadi vgrajena v starejših zgradbah imajo veliko zvočno izolativnost. Pri škatlastih oknih je velika razdalja med stekli. Zvočno izolacijo dosežemo tudi s pomočjo laminiranih stekel. Oziroma lepljenih stekel. Nekateri so mnenja, da bodo povečali zvočno izolacijo oken z vstavitvijo tretjega stekla v okna z dvojnim izolacijskim steklom. To je zmotno, ker se na ta način zmanjša razdelja med stekli.
Prenos zvoka skozi okenski okvir preprečimo s kvalitetno izvedbo, oziroma montažo. Okna moramo vgraditi dovolj tesno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja