Kakšne so prednosti sanitarne toplotne črpalke?

Poleg ogrevanja objekta je segrevanje sanitarne vode drugi največji strošek v družinskem proračunu. Po več kot 40 letih razvoja, je danes postalo že samoumevno, da je za segrevanje sanitarne vode najbolj ekonomična rešitev toplotna črpalka. Primerjava stroškov segrevanja sanitarne vode, za povprečno slovensko družino, z različnimi energenti gornjo trditev v vseh ozirih jasno potrjuje. Najcenejšemu načinu ogrevanja sanitarne vode se približujejo sončni kolektorji, če so nameščeni na idealnem položaju. A investicija v sončni kolektor je 2x večja kot v sanitarno toplotno črpalko.

Image result for sanitarna toplotna črpalka kronoterm

6 razlogov zakaj izbrati sanitarno toplotno črpalko

 

  1. Prihranki pri stroških segrevanja so tudi več kot štirikratni.
  2. Okolju najprijaznejši način segrevanja – zmanjšanje emisij CO2 za več kot 62%.
  3. Zelo kratke vračilne dobe – 6 do 7 let, če pa odštejemo strošek bojlerja, katerega potrebujemo v vseh primerih, potem pa se vračilna doba zmanjša še za nekaj let.
  4. Poleg segrevanja sanitarne vode dobimo še brezplačno ohlajevanje kleti, shrambe ali manjših prostorov.
  5. Možnost samostojne uporabe preko celega leta ali pa priključitev na katerikoli ogrevalni kotel, saj imajo nekatere samostojne bojlerske toplotne črpalke serijsko vgrajen cevni register. Še posebej je priljubljena kombinacija s pečjo na drva ali biomaso, saj se le-te poleti v vročini ne izplača kuriti in so tako brez toplotne črpalke potrošniki velikokrat ostali poleti brez tople vode.

6. V primerjavi s sončnimi kolektoriji je investicija dvakrat manjša, imate toplo vodo preko celega leta, ni težav z namestitvijo in vzdrževanjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.