Izbira postelje za zdravo spanje

Na kakovost našega spanja vpliva več dejavnikov. Eden izmed najpomembenjših dejavnikov je okolje, v katerem spimo. Soba, ki jo uporabljamo za spanje, mora biti mirna, tiha in temna. Izogibamo se postavitvi elektronskih naprav v spalnico, še posebej tistih, ki so čez noč aktivne in imajo morebitne svetleče lučke ali oddajajo brezžične signale (npr. modemi, wifi routerji itd.). Če imamo možnost, je priporočljivo, da spalnico ločimo od dnevnih prostorov, v manjših stanovanjih pa jo poskusimo vsaj zagraditi z zavesami ali premičnimi stenami. Pred spanjem je pomembno, da imamo ustaljeno rutino, ki telo pripravi na počitek. Pred spanjem se izogibamo uporabi naprav s svetlečimi ekrani (televizija, mobitel, tablica), saj lahko svetloba zmoti naš bioritem. Bolje je, da beremo knjige ali revije v fizični obliki, po možnosti o tematikah, ki nas sproščajo. Izogibamo se tematik, ki nas vznemirjajo, bodisi v pozitivno ali negativno smer.

Povezana slika

Na kakovost spanja pa ima velik vpliv tudi naša postelja. Le-ta je običajno sestavljena iz treh elementov: okvirja, poda in ležišča. Prav izbira ležišča ima velik vpliv na naše spanje. Nekakovostno ležišče onemogoča pravilen položaj hrbtenice med spanjem, kar povzroča zbujanje in bolečine. Velika napaka je tudi, če ležišče ne menjamo dovolj pogosto, saj z leti materiali izgubijo svoje lastnosti in ležišče ne nudi več ustrezne podpore. Prav tako se vsak dan med spanjem potimo in v ležišču se nahaja vlaga in delci odmrle kože, kar je idealno okolje za nastanek mikroorganizmom in plesni. Strokovnjaki priporočajo, da ležišče menjamo vsakih 5-7 let, v najslabšem primeru vsakih 10 let.

Na trgu je izbira vzmetnic velika. Kakšno izberemo je odvisno predvsem od osebnih preferenc, vsekakor pa vzmetnice z žepkastim jedrom nudijo najboljšo točkovno podporo telesu, kar omgoča najboljše udobje pri spanju. Dodatna prednost žepkastih vzmetnic je tudi njihova zračnost. Med vzmetmi so namreč zračne komore, ki omogočajo pretok zraka in s tem uspešno odvajanje vlage iz vzmetnice. S tem dosežemo, da se v notranjosti vzmetnice ne zaredijo mikroorganizimi in plesen.

Več o posteljah: https://megapohistvo.si/spalnica/postelje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.