Endometrioza in pcos

Endometrioza in pcos, ali veste kaj to pomeni? Endometrioza in sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) sta dve izmed najbolj znanih ginekoloških vprašanj, obravnavanih na področju reproduktivnega zdravja. Zelo veliko deklet, žensk za to sploh ne vedo, da obstaja dokler jim njihova ginekologinja/ginekolog ne povedo, da imajo le to. To sta sicer dve zelo različni bolezni, imata pa podobne simpotome in se zato kar pogosto pojavljata v raznih pogovorih in velikokrat pride do nesporazumov o kateri bolezni se pravzaprav gre.

Največji šok je to za ženske, ki nimajo nobenih bolečin, nobenih problemov nasploh, niti bolečih menstruacij, prav tako imajo redne menstruacije in nato jim zdravniki rečejo, da imajo to, seveda da je to šok, če pa si sam pri sebi več kot odlično, počutiš se kot da si zdrav kot riba v vodi, in potem se ti prav zabliska pred očmi, ko ti povedo, da pa imaš nekaj takšnega. Marsikdo, ki ve kaj se dogaja s teboj ti reče, ja saj pa če nimaš nobenih težav potem se pa nimaš kaj bati in je vse ok. Ne ni ok! Z dnevom, ko ti povedo, da imaš to bolezen se ti svet sezuje in četudi si brez težav.

Največji strah, ki je ko si brez bolečin je ta, da boš nekega dne dobil bolečin, ter ko bereš razne forume, poslušaš druge ženske, njihove zgodbe in kakšne bolečine vse imajo, povejte, kako te ne bi bilo strah, da te bo to dočakalo? Res je, lahko si skozi brez bolečin, lahko pridejo čez nekaj časa, to nikoli ne moreš vedeti. Zato je po eni strani bolje, če sploh ne veš kaj imaš dokler nimaš težav, vendar to žal tako ne gre, ker če ti zdravniki ne bi tega povedali pa tudi ne veš kako dalje lahko gredo stvari. In ja, se strinjam popolnoma z ljudmi, ki rečejo, da ne smeš misliti na to in bo vse v redu, uff še kako se strinjam s temi ljudmi, ampak kaj ko ni tako lahko »ne razmišljati o tem«.

Ko sem sama izvedela da imam to mi gre samo to po glavi. Bolj, ko skušam to odmisliti bolj mi gre po glavi kaj se zna zgoditi morda v prihodnosti, kako pa te tega ne bo strah! Sploh, ko še nimaš otrok in te je vsega tega toliko bolj strah. Vendar se skušam kolikor se le da čim bolj odmakniti od vsega tega. Bolj se skušam družiti z ljudmi, kajti ko sem v družbi pozabim na te stvari in to mi zelo pomaga, vsaj tako skušam jaz svoje misli odmisliti od tega, kaj pa ti?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.