Domena

Domeno potrebujemo za delovanje naše spletne strani

V današnjem digitalnem svetu se v vsakem trenutku na splet povezuje na milijonov naprav. Tudi vedno več ljudi potrebuje dostop do interneta za delo, nakup, zabavo ipd. Vse to pa omogočajo različne spletne strani, ki nam nudijo različno vsebino. Njihova uporaba pa ne bi bila možna, če ne bi obstajala domena, ki služi, kot naslov in ime vsake spletne strani. Tako moramo domeno vpisati, da obiščemo blog, spletno trgovino, forum in podobne strani na spletu. Če razumemo, zakaj potrebujemo domene, potem lahko lažje izberemo svojo za naše podjetje, če v prihodnosti mislimo razširiti naše poslovanje na splet.

Domena je košček naše nepremičnine na spletu

Najlažje si predstavljamo domene, če si jih zamišljamo kot del digitalne nepremičnine v virtualnem okolju. Omogočajo nam, da ustvarimo spletno stran, ki ima lahko kakršnokoli temo. Tako lahko pričnemo s prodajo izdelkov in storitev, oglašujemo druga podjetja, ustvarimo kuharski ali blog o tehnologiji ipd. Možnosti so neskončne, saj ni omejitev, kaj vse lahko počnemo s svojo spletno stranjo.

Zanimiva lastnost vsake domene je to, da mora biti unikatna ter, da ne sme biti podvojena. Tako je lahko določeno ime domene povezano samo z eno spletno stranjo. To je tudi razlog, da če bomo potrebovali svojo spletno stran, bomo morali previdno izbrati ime, ki ne bo podobno drugim.

Naslovi IP in DNS strežniki

Domene so lahko sestavljene iz besed, črk, številk in vezajev. Možno pa je tudi, da so kombinirane iz prej omenjenih elementov. Pomembno pa se je zavedati, da ko vtipkamo ime domene v spletni brskalnik, smo predali zahtevo DNS strežnikom.

DNS strežniki naredijo poizvedbo o vtipkanemu imenu domene ter razberejo IP naslov, ki je fizičen naslov določene spletne strani. IP naslovi so sestavljeni iz serije številk. Te številke pa delujejo, kot naslov za določen strežnik, kjer se nahaja določena spletna stran.

URL linki so bližnjice do določenega dela spletne strani

Zadnja stvar, ki jo moramo omeniti so URL link ali naslovi. Te so narejeni z namenom, da hitro dostopamo do določene datoteke ali dela spletne strani. V svoji sestavi vsebujejo tudi domeno, vendar so daljši od nje, saj vsebujejo določene številke, črke in besede, ki povedo brskalniku, kje lahko dostopa do omenjene datoteke.

Nakup domene pa je veliko lažji, če uporabimo storitve gostovanja, kjer imamo vse elemente v enem paketu. Na spletni strani www.domenca.com lahko izberemo želeno domeno, končnico ter vrsto gostovanja na enem mestu. To nam olajša reševanje težav v prihodnosti, kot tudi omogoča lažji prenos domene, nadgradnje paketa gostovanja ter dostop do lastnosti strežnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.